На перший погляд це може здатися неправдоподібним, але ж ви нічого не втратите, якщо спробуєте

Усім відомо, що нерухомість можна купити істотно нижче за ринкову ціну, коли продавцю терміново потрібні гроші у зв'язку з боргами, переїздом, розлученням, хворобою тощо.

Але чи замислювалися ви коли-небудь, що можна купити будинок, квартиру, земельну ділянку або інше дороге майно, не маючи ні копійки в кишені?

Що для цього потрібно? Усього лише з'ясувати справжні потреби вашого продавця. Що насправді йому потрібно? Як він збирається витратити виручені гроші? Запитайте його про це прямо, і у вас з'явиться величезна пожива для роздумів.

Крім грошей і грошових зобов'язань, можна запропонувати в рахунок оплати різне майно (наприклад, продавця може зацікавити ваш автомобіль), послуги (наприклад, юридичні, будівельні) тощо, залежно від потреб конкретного продавця.

Можливо, він винен комусь грошей? Домовтеся з його кредитором і переоформіть на себе його борги.

Можливо, йому просто не потрібна нерухомість, яку він продає? Домовтеся з ним про тривалу розстрочку оплати. Він боїться ризикувати, і вам нічого передати йому в забезпечення? Запропонуйте йому договір позики, вексель, розписку, гарантійний лист, поручительство, страхування власного життя на його користь на суму угоди тощо.

Після того, як ви домовилися про розстрочку, можете здати нерухомість в оренду для покриття платежів перед продавцем. Якщо розміри платежів не співставні, продайте нерухомість, заробіть, і розрахуйтеся з продавцем.

Зрештою, якщо намічається по-справжньому вигідна угода, чому б не взяти в банку кредит або не знайти знайомого, який має необхідну суму, і готового вкласти її у вигідний захід?

Ви можете використовувати творчість у своїй діяльності повсюдно. Переговорні навички напрацьовуються з практикою. Записуйте всі свої бесіди на диктофон, аналізуйте і знаходьте в них свої помилки - що зацікавило продавця або покупця, в якому місці і чому він відмовився від угоди, або що, навпаки, остаточно вплинуло на укладення договору. Дуже важливо, що ви зможете почути себе і свій голос з боку.

На перший погляд усе це може здатися дуже неправдоподібним, однак, ви ж нічого не втратите, якщо спробуєте? І навпаки, поки не спробуєте - можете продовжувати бути впевненими, що у вас нічого не вийде. Практика, практика, і тільки практика дасть вам необхідні результати. Запевняю, в якийсь момент ви навіть здивуєтеся, наскільки поступливими бувають деякі продавці.

Що необхідно враховувати під час вибору будинку

Щоб нерухомість була по-справжньому цінною, прибутковою і ліквідною, необхідно враховувати при виборі такі критерії:

1. Наявність комунікацій - під'їзні шляхи, електро-, водо- і газопостачання, каналізація, зв'язок та інше.

2. Природно-видові характеристики - близькість лісу, водойм, гір, природних пам'яток тощо.

3. Статусність об'єкта (наприклад, проживання поблизу політичних діячів, зірок естради чи інших відомих людей) і соціальний рівень сусідів.

4. Розвиненість інфраструктури - гараж, лазня, близькість великих міст, магазинів, кафе, шкіл, зупинок, парків, банків, аптек, місць відпочинку, розваг тощо.

5. Архітектура та стан будинку, наявність несправностей.

6. екологічна чистота району.

7. Віддаленість від промислових зон і автомагістралей.

8. Родючість ґрунту, наявність на ділянці лісових і садових дерев.

9. Розмір, форма та рельєф земельної ділянки.

Список документів, які вам необхідно перевірити перед тим, як самостійно купувати нерухомість:

1. Договір на приватизацію, купівлю-продаж, міну, дарування, пайову участь, свідоцтво про право на спадщину, рішення суду.

2. особисті паспорти власників. Домова книга.

3. Свідоцтво про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

4) Технічний паспорт на житлове приміщення або довідка БТІ про інвентаризаційну оцінку житлового приміщення з планом приміщення.

5. Кадастровий план земельної ділянки та план будівлі із зазначенням кадастрового номера об'єкта, засвідчені органами, що здійснюють діяльність з ведення державного земельного кадастру та обліку об'єктів нерухомого майна.

6. Нотаріально посвідчена згода подружжя на купівлю та продаж.

7. Виписка з форми реєстрації речових прав на нерухоме майно та правочинів з ним про відсутність обтяжень (арешту, застави тощо) - у реєстраційній палаті, дійсна один день.

8. Довідка з житлово-експлуатаційної організації про склад тих, хто проживає (зареєстрований) у даній квартирі/будинку (там ніхто не повинен бути зареєстрований).

9. Довідка з податкової інспекції про відсутність заборгованості зі сплати податку на майно.

10. Довідка про відсутність заборгованості з квартирної плати та комунальних платежів.

У документах не повинно бути обмежувальних записів.

Обов'язково звірте дані паспорта власника, зазначені в документах на нерухомість, з даними, зазначеними в його цивільному паспорті. Також необхідно переконатися, що реквізити нерухомості, зазначені в різних документах, збігаються.

Існує дуже багато тонкощів, які неможливо описати в рамках цієї статті (пайова власність, спадщина тощо), тому не пошкодуйте грошей і не полінуйтеся проконсультуватися в нотаріуса, юриста та/або в агентстві нерухомості, чи всі документи в порядку у вашого продавця. Якщо грошей немає зовсім, то вкотре звертаємося до творчого підходу. Наприклад, ви можете отримати безкоштовну і вичерпну інформацію у компетентних юристів у будь-якому агентстві нерухомості, представившись клієнтом, який бажає оформити угоду через це агентство.

Не рекомендую купувати нерухомість за генеральним дорученням. Це найпоширеніший привід для різного роду афер. Річ у тім, що власник або його довірена особа можуть у будь-який момент в односторонньому порядку відкликати видану вам довіреність. Крім цього, на нерухомість може бути давно накладено арешт. Також дія довіреності припиняється зі смертю довірителя - а смерть може бути і раптовою. І так далі, і тому подібне. Таким чином, ви сильно ризикуєте залишитися і без грошей, і без будинку.

Якщо ви купуєте нерухомість у продавця, який розпоряджається нею за довіреністю, детально вивчіть таку довіреність - перевірте термін її дії, реквізити об'єкта нерухомості (відсутність будь-яких невиправлених і незавірених нотаріусом помилок), право і спосіб відчуження, право на отримання грошових коштів від покупця, паспортні дані продавця.

Під час здійснення угоди уважно перевіряйте всі одержувані документи на предмет технічних і граматичних помилок.

Отже, вас можна привітати! Ви купили будинок, квартиру або земельну ділянку. А значить, уже зробили половину справи. Тепер необхідно з мінімальними витратами (невелику суму можна позичити) навести лоск, провести передпродажну підготовку об'єкта і знайти на нього покупця.

Поради щодо збільшення вартості нерухомості

Як відомо, у 90% випадків купівля нерухомості робиться на емоціях. Виходячи з цього, я пропоную вам конкретні практичні поради щодо збільшення вартості нерухомості:

1. Випишіть із житла людей. За "чистого" продажу нерухомість завжди коштує трохи дорожче.

2. Приведіть до ладу документи. Якщо у вас документи старого зразка - зробіть новий паспорт БТІ та кадастровий план. Якщо у вас генеральна довіреність - необхідно оформити право власності. Ціна зазвичай падає, якщо продавець діє за дорученням.

3. Погасіть усі заборгованості за комунальними платежами.

4. ретельно приберіться в будинку і на ділянці. Вимийте підлогу, вікна, двері, провітріть приміщення. Позбавтеся від мотлоху і безладу. Вивезіть сміття. Скосіть траву. Відсипте доріжки.

5. Усуньте всі несправності, які можуть істотно знижувати ціну.

6. Зробіть недорогий косметичний ремонт: наклейте нові світлі шпалери, побіліть стелі, поміняйте вимикачі та розетки. Усе це коштує копійки, але житло після скромних вкладень виглядає набагато дорожче.

7. Якщо ви продаєте квартиру - обов'язково приберіть у під'їзді.

8. В окремих випадках, якщо дозволяють кошти, є сенс провести всі доступні комунікації, що підвищить не тільки вартість, а й ліквідність об'єкта.

Це те, що ви можете зробити самотужки, щоб вичавити по максимуму з наявного житла.

Тепер ваша нерухомість повністю готова до продажу. Повідомте в усі відомі вам агентства нерухомості максимально детальну інформацію про об'єкт і чекайте дзвінків щасливих покупців.

Скільки на цьому можна заробити?

Під час купівлі нерухомості враховуйте, крім вартості самого об'єкта, також вартість переоформлення документів (нотаріус, реєстраційна палата, а в разі документів старого зразка - інвентаризація будівель і складання кадастрового плану ділянки, якщо тільки продавець не візьме на себе всі витрати в повному обсязі) та податок на прибуток з майбутнього прибутку 13% (звісно, завжди можна домовитися з продавцем про "сіру" оплату й уникнути сплати податку, але така схема юридично небезпечна).