ОСББ може заробляти на оренді спільної власності.

Щоправда, тут є свої "але". У законі "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" зазначено, що воно може здійснювати господарську діяльність для забезпечення власних потреб.

Однак абзацом нижче говориться: це неприбуткова організація, яка не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами. Тобто комерційну діяльність ОСББ усе ж таки здійснювати дозволено, щоправда, з єдиною умовою: дохід має повністю йти на благоустрій будівлі.

Що не заборонено, те дозволено

Якщо ми вважаємо, що загалом ці доходи йдуть на покриття суто потреб самого об'єднання, у такому разі цей статус неприбутковості зберігається, і оподаткування відбуватиметься на певних умовах - пільгових, скажімо так. У разі, якщо цей дохід не складатиметься з таких, скажімо, платежів співвласників, і він носитиме більш таку комерційну основу, у такому разі цей дохід оподатковуватиметься вже на загальних підставах. - пояснює юрист АН Город.

Хоча визначити чітко перелік таких видів діяльності - в законі його немає - і це таке суб'єктивне оціночне поняття. Тобто, якщо цей вид діяльності буде явно суперечити, то це буде видно неозброєним поглядом.

Отже, юристи радять: якщо ОСББ хоче отримувати кошти від винаймання приміщень, такий вид господарської діяльності потрібно прописати одразу при створенні. У законі зазначено, що відповідний договір слід укладати "в порядку, передбаченому статутом". Хоча здавати в оренду спільну власність мешканців такого будинку можна і без зазначення цього в установчих документах.

Тут є два варіанти, якщо така можливість не передбачена статутом. Ну, тут можна спробувати керуватися підходом про те, що прямої заборони не існує. Тобто, фактично керуватися просто положеннями закону, якщо в такому випадку статут, скажімо, мовчить про певні якісь деталі, так, то мають пряму дію норми закону, оскільки він у будь-якому випадку має вищу юридичну силу.

Здавати в оренду можна будь-які допоміжні приміщення

Якщо є ОСББ, то питань нібито немає до них. Вони ухвалюють відповідні рішення членів ОСББ, ну, в цьому випадку бажано одноголосне, тому що, щоб не було ніяких передумов, бо є квартири в будинку, які не приватизовані, а за них розпоряджається, щоправда, одним голосом районна і місцева влада.

І після того, як ухвалено це рішення, так, подальша дія - це в саме рішення потрібно закласти ті дії, роботи, ті функції та інші моменти, які належить зробити. Ну, наприклад: провести там капітальний ремонт там комунікацій.

Найкраще це закласти одразу в це рішення, щоб на базі цього рішення членів ОСББ було створено договір із майбутнім орендарем. І таким чином, якщо орендар прийде, йому легко показати рішення, яке підписане всіма людьми, але сказати, що в нас є особливі умови.

Отже, якщо рішення здати приміщення в користування ухвалили всі члени ОСББ, далі голова правління укладає договір із майбутнім орендарем. Вартість не може бути комерційною таємницею. Мешканців будинку вам доведеться проінформувати, скільки грошей надійшло, і на що їх витрачено.

Мешканці будинків без ОСББ теж можуть розпоряджатися своїми підвалами, але без прибутку

Розпоряджатися допоміжними приміщеннями можуть і мешканці будинків без ОСББ. Комерційною діяльністю займатися їм не дозволено, а от скажімо, зробити там склади - цілком реально. Але для цього, потрібно знайти проєктну документацію, щоб довести, що ці приміщення справді були заплановані як допоміжні, тобто є частиною власності, а отже власники квартир можуть їх використовувати на власний розсуд.

Останнім часом почастішали випадки, коли органи місцевої влади перепродують допоміжні приміщення третім сторонам. Повернути їх потім у власність мешканців будинку майже не можливо. Уберегти свої підвали і горища від рейдерських захоплень і перепродажу можна тільки спільно.

І якщо люди знайшовши, відкопавши, відірвавши цю проєктну документацію переконаються в тому, що їхні підвальні приміщення є допоміжними - а проєкт це є першоджерелом - і рада, якщо там чогось собі нафантазували, ухвалили рішення, написали чи переклали - то це все незаконні дії однозначно.

Тоді мешканці мають право - а метод простий - ідуть, збираються всі разом, створюють протокол зборів про використання цих приміщень як під комори, умовно кажучи, так. Їм, згідно з рішенням Конституційного суду № 4 2004 року, ніхто це заборонити не може.

Вони можуть довести до відома балансоутримувача про те, що вони ухвалили таке рішення, бо вони є власниками такого рішення, і після того, як вони мають протокол ось цих зборів, ну, бажано, більшістю голосів підписаний, а якщо 100 відсотків, то взагалі це саме.

Значно легше, розпоряджатися будівлями ОСББ: таким об'єднаним нинішнє українське законодавство дає набагато більше прав і можливостей.